Состав
МЕДТАРТУФ е единствен природен производ кој содржи 91% од сите потребни материи за човековиот организам. Докажано е дека од 24 микроелементи во крвта, МЕДТАРТУФ содржи 22 микроелементи. Невнесувањето на некои микроелементи го нарушува балансот во организмот.
Содржи преку 70 драгоцени состојки, од кои меѓу најважните се: ароматичните материи, растителните бои, амино киселините особено есенцијалните, витамините, минералите, инвертните шеќери.
100g мед содржат:
Tiamin (B1) |
до |
5 mg
|
Riboflavin (B2) |
до |
40 mg
|
Niacin (B3) |
до |
0,5 mg
|
Patothenic acid (B5) |
до |
0,68 mg
|
Bedoxin (B6) |
до |
10 mg
|
Ascorbic acid (C) |
до |
10 mg
|
Folic acid (B9) |
до |
2 µg
|
Ciankolabamin (B12) |
до |
4 µg
|
Biotin (H) |
|
присутен
|
|
|
Calcium |
до |
6 mg
|
Zelezo (Iron) |
до |
42 mg
|
Magnesium |
до |
2 mg
|
Fosfor |
до |
4 mg
|
Kalium |
до |
52 mg
|
Natrium |
до |
4 mg
|
Cink |
до |
22 mg
|
|
Есенцијални амино киселини
Treonin |
.......................... |
5.24
|
Valin |
.......................... |
2.61
|
Metionin |
.......................... |
0.15
|
Izoleucin |
.......................... |
0.44
|
Leucin |
.......................... |
0.97
|
Fenilalanin |
.......................... |
7.84
|
Lizin |
.......................... |
1.88
|
Triptofan |
.......................... |
0.92
|
Неесенцијални амино киселини во 100g мед:
Prolin |
.......................... |
57.99
|
Hidroksi prolin |
.......................... |
0.61
|
Asparaginska kiselina |
.......................... |
28.41
|
Serin |
.......................... |
6.21
|
Asparagin |
.......................... |
45.25
|
Glutaminska kiselina |
.......................... |
46.58
|
Glicin |
.......................... |
2.02
|
Cistin |
.......................... |
2.42
|
Tirozin |
.......................... |
2.08
|
Beta-alanin |
.......................... |
13.18
|
Histidin |
.......................... |
0.26
|
Arginin |
.......................... |
6.95
|
|