Состав

МЕДТАРТУФСостав

МЕДТАРТУФ е единствен природен производ кој содржи 91% од сите потребни материи за човековиот организам. Докажано е дека од 24 микроелементи во крвта, МЕДТАРТУФ содржи 22 микроелементи. Невнесувањето на некои микроелементи го нарушува балансот во организмот.

Содржи преку 70 драгоцени состојки, од кои меѓу најважните се: ароматичните материи, растителните бои, амино киселините особено есенцијалните, витамините, минералите, инвертните шеќери.

100g мед содржат:

Tiamin (B1) до
5 mg
Riboflavin (B2) до
40 mg
Niacin (B3) до
0,5 mg
Patothenic acid (B5) до
0,68 mg
Bedoxin (B6) до
10 mg
Ascorbic acid (C) до
10 mg
Folic acid (B9) до
2 µg
Ciankolabamin (B12) до
4 µg
Biotin (H)
присутен
Calcium до
6 mg
Zelezo (Iron) до
42 mg
Magnesium до
2 mg
Fosfor до
4 mg
Kalium до
52 mg
Natrium до
4 mg
Cink до
22 mg

Есенцијални амино киселини

Treonin ..........................
5.24
Valin ..........................
2.61
Metionin ..........................
0.15
Izoleucin ..........................
0.44
Leucin ..........................
0.97
Fenilalanin ..........................
7.84
Lizin ..........................
1.88
Triptofan ..........................
0.92

Неесенцијални амино киселини во 100g мед:

Prolin ..........................
57.99
Hidroksi prolin ..........................
0.61
Asparaginska kiselina ..........................
28.41
Serin ..........................
6.21
Asparagin ..........................
45.25
Glutaminska kiselina ..........................
46.58
Glicin ..........................
2.02
Cistin ..........................
2.42
Tirozin ..........................
2.08
Beta-alanin ..........................
13.18
Histidin ..........................
0.26
Arginin ..........................
6.95

Особини


Особини на МЕДТАРТУФ

 • Ја подобрува работата на сите органи
 • Ја зголемува умствената и физичката активност
 • Ја зголемува отпорноста на организмот на инфекции и зарази, односно има антисептичко дејство
 • Хигроскопен е и врзува, односно ја исфрла вишокот на вода од организмот и го намалува крвниот притисок
 • Делува против кивавица и настинка како и против сува кашлица
 • Ја чисти крвта од токсини, а значајни ефекти и подобрувања се постигнуваат кај анемии
 • Ја зголемува апсорпцијата на лекови и го чисти организмот од штетните остатоци на истите.
 • Поседува афродизијачка моќ
 • Помага за престанок на мокрење кај децата
 • Ги намалува болките при воспаление на зглобовите
 • Недостатокот на ензимите - инвертазa и амилаза, МЕДТАРТУФ ги спречува проблемите на хранопроводниот систем
 • Делува смирувачки на нервниот систем
 • Значаен терапевтски лек за срцеви пореметувања како резултат на присутството на ацетил холин.

МЕДТАРТУФ ја подобрува потенцијата и либидото. Намалувањето на хормоналната слика е особено изразена во перидот на менопаузата кај жените и андропаузата кај мажите. Дејството на производот и неговоти влијание на подобрување на ваквите состојби, се должи на феромоните (хормони) присутни во нектарот и пергата на МЕДТАРТУФ.

Козметика

МЕДТАРТУФ во козметиката

 • за жените на стариот исток претставувало предизвик, кожата да им остане затегната, свежа и влажна и покрај високите температури и сувиот воздух. МЕДТАРТУФ и помага на кожата да депонира влажност, делува антибактериски, ја негува и штити,
 • проверено и безопасно средство за разубавување и нега на кожата како резултат на високата содржина на аминокиселини,
 • се користи во многу маски и креми,
 • можете и сами во домашни услови да направите маска од мед,
 • на мажите се препорачува како лосион по бричење, бидејќи ја запира крвта при исекотини, дезинфицира и ја забрзува регенерацијата на трауматизирани клетки, ја мазни кожата и ја прави еластична.

Употреба

Употреба - како, колку и кога треба да се конзумира МЕДТАРТУФ?

 • МЕДТАРТУФ е најдобро да се конзумира на гладно или три часа по земање на оброк.
 • по шест месеци на доенчињата им се дава по пола кафена лажица дневно, растворена во вода, млеко или во млак чај,
 • производот се препорачува за рахитични, анемични и прихранети деца, најдобро во комбинација со рибино масло. Кога истовремено се конзумираат,  подобро се искористува витаминот Д,
 • адолесценти кои се занимаваат со спорт потребно е редовно да конзумираат МЕДТАРТУФ за брзо надокнадување на изгубената енергија и добивање на сите заштитни и хранливи материи кои им се потребни,
 • трудници, кои во почетокот на бременоста патат од мачнина и повраќање, се препорачува да конзумираат МЕДТАРТУФ, растворен во млака вода, со што за неколку дена значително ќе се намалат тегобите,
 • при инфекции на дишните патишта или епидемии на грип се земаат двапати по пет милилитри МЕДТАРТУФ со што се зголемува отпорноста на организмот,
 • старите лица редовно треба да конзумираат по две кафени лажици дневно со цел одложување на стареењето и губење на пропратните тегоби,
 • спортистите можат дневно да конзумираат најмногу до 160 грама МЕДТАРТУФ,
 • при намалена потенција и либидо проблемите исчезнуваат по 10 дена конзумирање (два пати по десет грама дневно),

Анализа

Споредбена анализа

Застапеност на слободни амино киселини во анализираните примероци на мед и тартуф утврдена на автоматски амино анализатот Biochrom 30

Медтартуф
шумски мед 1
Медтартуф
шумски мед 2
Тартуф црн дел
Анализа после
1 екстракција
Тартуф тврд дел
Анализа после
5 екстрации
Бел тартуф
Природен мед
Amino kiselina
%
mg/100g
%
mg/100g
%
mg/100g
%
mg/100g
%
mg/100g
%
mg/100g
Prolin
42.2
57.99
19
43.98
2.86
9
2.28
16
2.61
10.82
51.1
15.3
Hidroksi-prolin
0.19
0.29
0.23
0.6
0
0
0
0
0.008
0.39
6.96
15.3
Asparaginska kiselina
5.72
9.08
10.6
28.41
4.15
15
1.61
13
3.25
15.55
5.14
1.84
Treonin
1.37
1.95
2.19
5.24
6.9
23
7.01
49
2.05
8.77
1.09
0.35
Serin
1.74
2.18
2.94
6.21
4.55
13
4.09
25
0.51
1.91
1.35
0.38
Asparagin
8.48
13.36
17.1
45.25
0.8
3
3.9
31
2.35
11.18
6.65
2.37
Glutaminska kiselina
8.32
14.59
15.8
46.58
9.77
40
6
52
10.15
53.63
6.54
2.6
Glutamin
5.48
9.54
4.74
13.91
6.55
26
7.62
66
4.51
23.7
2.49
0.98
Glicin
1.16
1.04
1.34
2.02
11.2
23
11.68
52
6.57
17.73
0.73
0.15
Alanin
3.95
4.19
4.69
8.38
30
74
41.09
217
33.5
107.23
3.27
0.79
Valin
0.74
1.03
1.11
2.61
8.45
27
7.55
52
4.28
18.03
0.36
0.11
Cistin
0.27
0.77
0.5
2.42
0.07
0
0.05
1
0.21
1.83
0.31
0.2
Metionin
0
0
0.05
0.15
0.67
3
0.1
1
1.39
7.46
0
0
Izoleucin
0.28
0.44
0.47
1.25
2.93
11
2.03
16
2.4
11.34
0.21
0.07
Leucin
0.27
0.42
0.37
0.97
3.07
11
1.01
8
3.46
16.3
0.16
0.06
Tirozin
0.96
2.08
0.37
1.35
1.11
6
0.44
5
1.48
9.64
0.78
0.38
beta-alanin
8.57
9.1
7.37
13.18
0.34
1
0
0
0.62
1.98
6.28
1.51
Fenilalanin
3.98
7.84
0.82
2.73
2.22
10
0.93
9
2.89
17.18
2.91
1.3
Etanolamin
4.36
7.34
7.43
21.08
1.5
6
0.35
3
3.07
15.59
3.01
1.15
Lizin
0.66
1.15
0.64
1.88
0.39
2
0.91
8
4.63
24.33
0.26
0.1
Histidin
0.08
0.15
0.08
0.26
1.13
5
1.33
12
1.56
8.69
0.05
0.02
Triptofan
0
0
0.22
0.92
0
0
0
0
0.31
2.29
0
0
Arginin
1.26
2.61
1.99
6.95
1.33
6
0
0
8.1
50.69
0.52
0.24
Total
100
147.15
100
256.35
100
370
100
636
100
436.23
100
32.36

Физиолошко значење на есенцијалните амино киселини

Treonin Потребен за искористување на амино киселините
Valin Неопходен за функцијата на централниот нервен систем
Metionin Го стимулира растот на телото и косата; спречува прекумерно разлагање на протеините, неопходен е за синтеза на глобин; ја штити и обезбедува функцијата и регенерацијата на црниот дроб
Izoleucin Потребен за искористување на амино киселините
Leucin Неопходен за синтеза на протеините во ткивата и крвната плазма
Fenilalanin Неопходен за синтеза на тироксин, адреналин и пигментот на кожата, како и за создавање на црвените крвни зрнца
Lizin Потребен за раст во висина, развој на епифизните рскавици на коската и создавање млеко кај трудници
Triptofan Неопходен за размножување, создавање на млеко, пигментот на очите, дејството на лактофлавинот
Arginin Потребен за оптимален раст
Histidin Потребен за синтеза на хемоглобин
Cistin Неопходен за синтеза на кератин, протеините во крвната плазма, инсулин, глутатион и таиурин,. како и за детоксикација на разни отрови