Приказ на присутните бактериски антитела.
Колострумот осигурува антитела против следниве патогени:

Патогени Одговорни за следниве сосотојби
Escherichia coli
escherichia_coli
Цревни нарушувања, патничка дијареа, инфекции на урогениталниот тракт;
Escherichia coli 0157:H7
escherichia_coli2
Некроза на дебелото црево, исхемија (цревна анемија), колитис, хемолитичко уремички синдром, микроангиопатска хемолитичка анемија, бубрежна инсуфиенција;
Candida albicans
candida_albicans
Кожна/мукокутана инфекција, габична инфекција (инфекција на кожа), ендокардитис (срце), септикемија (труење на крвта), менингитис; Вообичаено присутен; поместувањата во природната флора предизвикуваат патогени локални или општи нарушувања;
Haemonophilus influenzae
haemonophilus_influenzae
Акутна респираторна функција, пневмонија, коњуктивитис, бронхиален менингитис, гноен менингитис;
Streptococcus pyogenes
streptococcus_pyogenes
Формирање на гнојни, фатални сепси, кои се случуваат во лезиите, крвта, грлото, устата и дишните патишта;
Streptococcus pneumoniae
streptococcus_pneumoniae
Пневмонија, менингитис, синуситис во респираторниот тракт;
Streptococcus mutans
streptococcus_mutans
Забен кариес (шуплини), субакутен ендокардитис;
Streptococcus agalactia
streptococcus_agalactia
Маститис кај кравите, инфекции на урогениталниот тракт;
Salmonella enteritidis
salmonella_enteritidis
Салмонелис (наречени и Гартнерови бацили) пренесени преку храна;
Salmonella typhimurium
salmonella_typhimurium
Труење со храна;
Staphylococcus aureus
staphylococcus_aureus
Фурункулоза (инфекција на коса/фоликули), целулитис (воспаление на клеточните или сврзивните ткива), пиемија (труење на крвта предизвикано од повеќекратни гнојни чиреви), пневмонија, остеомиелитис (воспаление на коскената срж), ендокардитис, труење со храна, гноење на рани, инфекции кај пациенти со изгореници

Тестирањата ги изврши: Ag Research, New Zealand Department of Agriculture July 28, 1999

Приказ на присутни бактериски антитела:

Колострумот осигурува антитела против следниве патогени:

Патогените се одговорни за овие состојби:

Staphylococcus epidermidis - Инфекции на кожа/рани, мукозни мембрани, паразитски

Klebsiella pneumoniae - Пневмонија, инфекции на уринарниот тракт

Helicobacter pylori - Чиреви на желудникот/дванаестпалечното црево, гастритис;

Listeria monocytogenes - Менингитис, енцефалитис, ендокардитис, абортус, гнојни чиреви, гнојни рани, постпородилна сепса;

Yersinia enterocolitica - Јерсиниозис (дијареа, артритис, ентеритис, воспаление на слепо црево, илеитис, erythma nodosum)

Campylobacter jejun - Гастроентеритис, стомачни болки

Bacillus cereus - Труење со храна (со дијареа и повраќање)

Proponibacterium acnes - Акни

Spraycar, Marjory, Stedman's Medical Dictionary, 26th Edition, Williams & Wilkings: 1995, Baltimore, MD.
Tortura, Gerard J., Funke, Berdell R., Case, Christine L., Microbiology: An Introduction, 6th Edition, Benjamin/Cummings Publishing, 1997, Menlo Park, CA.